Befsztyk Chateaubriand
Befsztyk Chateaubriand, nazwany tak na cześć wybitnego pisarza i dyplomaty francuskiego z XVIII wieku, Françoisa-René, wicehrabiego Chateaubriand, to jedno z najbardziej wykwintnych dań kuchni francuskiej. Jego smak, delikatność i unikalna historia sprawiają, że jest on nie tylko posiłkiem, ale prawdziwym wydarzeniem kulinarnej sztuki. Przyjrzyjmy się bliżej tej wyjątkowej potrawie, odkrywając tajemnice jej powstania, smakowych...
Mars – marka, która powstała z pasji
Najpierw musi być marzenie, potem wiedza, pasja i… odrobina szczęścia. Tak było w przypadku marki Mars, za sukcesem której stoi żelazna konsekwencja, wiedza i pomysł. Wszystko zaczęło się na początku dwudziestego wieku (dokładnie w 1902 roku), kiedy dziewiętnastoletniemu Franklinowi Clarence Marsowi udało się założyć niewielką firmę Mars Inc. produkującą słodycze, która obecnie działa w ponad siedemdziesięciu...
Gatunki kawy – o czym warto wiedzieć?
Po chińsku kai-fey, po arabsku gahweh, po turecku kaveh, po niemiecku kaffee – jak informuje Encyklopedia Brytyjska jest sporządzana z palonych nasion drzewa kawowego.
Ryba po egipsku
Ryba po egipsku jest świetnym daniem, prostym w przygotowaniu, a dającym możliwość wyczarowania niepowtarzalnego posiłku na wyjątkową kolację.
Żeberka w wersji podhalańskiej
Żeberka w wersji podhalańskiej to nic innego jak żeberka upieczone w kiszonej kapuście z dodatkiem suszonych grzybów. Im jesienne zbiory grzybów będą większe, tym dobre gospodynie mają większe możliwości przygotowania dobrych potraw z ich dodatkiem. Żeberka z kapustą i grzybami to danie tradycyjne, sycące i po prostu przepyszne. Na zimowe domowe obiady po prostu idealne.
Sałatka w sam raz na obiad! 2 sycące i pożywne propozycje
Jak myślicie, jakie są cechy dobrego obiadu? Pewnie większość z Was wymieni: domowy, prosty, smaczny i pożywny. Jednak przeważnie na obiad i tak serwujemy mięso, ziemniaki i surówkę, prawda? Trochę to monotonne. W takim razie, może sałatka nada się na obiad? Przekonacie się o tym w dzisiejszym artykule.
Ekspres do kawy – dzierżawa a kupno urządzenia na własność
Ekspres do kawy to jedno z najważniejszych urządzeń w gastronomii i niezbędna część wyposażenia małych, średnich i dużych biur. Dziś przedsiębiorcy nie muszą jednak decydować się na kupno ekspresu do kawy. Dzierżawa to ciekawa alternatywa, w ramach której miesięczna opłata ratalna wystarcza, by cieszyć się dostępem do profesjonalnie zaparzonej kawy oraz dodatkowymi usługami zawartymi w cenie.
Kiedy używać termoobiegu w piekarniku?
Termoobieg to funkcja dostępna dziś w niemal każdym piekarniku. Stanowi on najczęściej i najchętniej wybierany program, ale czy słusznie? Czy powinniśmy używać go w każdym przypadku? Kiedy warto używać termoobiegu, a kiedy zmienić go na inny program grzania?
Kawa – zanim trafi do filiżanki
Kochamy kawę: jej smak, aromat, kolor to, ile dodaje nam energii. Uwielbiamy rytuał jej parzenia i picia. Starannie dobieramy gatunek kawy, kawiarkę, ekspres, odpowiednie filiżanki. W poszukiwaniu smaku doskonałego korzystamy z różnych mieszanek, profesjonalnie przygotowanych przez specjalistów. Lubimy wypić “małą czarną” w ulubionej kawiarni, w towarzystwie znajomych i przyjaciół. Filiżanka kawy kojarzy nam się z chwilą...
Gotowe dania mrożone – czy warto je jeść i co oferują producenci?
Mrożone dania gotowe cieszą się ogromną popularnością na całym świecie – w tym również w Polsce. Ich pojawienie się na rynku spożywczym okazało się prawdziwą rewolucją – jest to rynek przynoszący ogromne zyski w skali globalnej. Co zatem warto wiedzieć na temat tego typu dań? Czy warto stosować je w swojej kuchni?
Akcesoria kuchenne – to trzeba mieć
Zapach wolno gotującego się w garnku rosołu, niedbale rzucona książka do matematyki Twojego dziecka na drewnianym stole, intensywny zapach świeżo zaparzonej kawy i pieczonego ciasta drożdżowego, ciepłe światło lamy otulającej rozmawiające osoby…
Czy placki robi się tylko z surowych ziemniaków? Poznaj nietypowe przepisy na te przysmaki!
Placki ziemniaczane to dla większości z nas jeden z comfort foodów, i trudno się temu dziwić. Kojarzą się bowiem z dzieciństwem i miłością mamy lub babci. Chrupiące, ociekające tłuszczem i posypane cukrem lub polane śmietaną nie są jednak najlepszym wyborem dietetycznym na co dzień. W tym tekście podpowiemy Ci, jak przygotować to pyszne danie w zdrowszy sposób, wykorzystując do tego maszynkę do mielenia.
Kakao – o tym warto wiedzieć
3 pomysły na drinki na imprezę, które łatwo zrobisz w domu!
Łatwe do zrobienia i niedrogie drinki na domówkę? Nie muszą oznaczać wódki z colą i lodem czy sokiem! Przedstawiamy 3 propozycje drinków na imprezę, z których przygotowaniem poradzi sobie każdy – bez konieczności ukończenia kursu barmańskiego!
Niełatwa historia herbaty w Polsce
"Z rozkoszy tego świata ilości niepomiernej zostanie nam po latach herbaty szklanka wiernej."
Kawa a zdrowie - mity i prawda
Większość z nas nie wyobraża sobie, żeby nie zacząć poranka od filiżanki kawy. Jesteśmy przekonani, że mała czarna usuwa senność, przegania znużenie i pozwala z energią rozpocząć dzień.
Co do kawy zamiast mleka? Sprawdź!
Cappuccino i latte to najpopularniejsze kawy z dodatkiem mleka. Przygotowuje się je przeważnie dodając do kawy mleko krowie, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zastąpić ten dodatek innym. Napoje roślinne są coraz częściej wykorzystywane w kawiarniach ze względu na unikalne walory smakowe. Z powodzeniem możemy także przygotować znakomitą kawę w domowym zaciszu, stosując zamienniki mleka krowiego. Jakie napoje warto dodawać...
Pamiątkowa whisky o wartości 2000 USD
Gordon & MacPhail świętuje 125-lecie istnienia – z tej okazji dla koneserów oferuje pamiątkową whisky o wartości 2000 USD.
Szybkie zupy z makaronem
Czy są zdrowe fast foody? Oczywiście! Należą do nich na przykład ekspresowe zupy z makaronem!
Kupujesz gotowe dania? Sprawdź, jak wybierać je… jeszcze lepiej!
Eksperymentowanie w kuchni oraz samodzielne przygotowywanie dań, często przynosi dużą satysfakcję. Możemy wtedy sami dobrać najlepsze składniki oraz doprawić potrawę dokładnie tak, jak lubimy. Jednak nie zawsze mamy czas na przygotowanie np. drugiego śniadania, które zjemy w pracy czy po wysiłku fizycznym. Wtedy często sięgamy po gotowe dania, będące obecnie dostępne na półkach niemal każdego sklepu spożywczego. Na...
Ekspres do kawy to nie wszystko! Sprawdź, jak serwować ulubione napoje kawowe jeszcze lepiej!
Espresso, choć samo w sobie cenione za smak i aromat, znakomicie wpisuje się w kawowe duety. Może stanowić podstawę pysznych mlecznych kaw z kremową pianką. Jednak to nie wszystko – miłośnicy słodkich smaków z pewnością skuszą się na smakowite dodatki, które urozmaicą tradycyjne cappuccino czy latte. Jak podawać popularne kawy?
Strona 1 z 10 | 1 2 3 4 ... |